Cât primește un spital din România după spitalizarea unui bolnav de Covid-19: înțelegi multe

de: Alexandru Puiu
22 07. 2020

În ultimele săptămâni, au apărut mai multe speculații în mediul online legate de sumele fabuloase pe care le primesc spitalele care tratează bolnavi de coronavirus. Decontul de cheltuieli de mai jos nu va spulbera zvonurile.

Spitalul Municipal Câmpina a emis un decont de cheltuieli în valoare de 168.261,969 lei pe numele unui singur bolnav de coronavirus care stat internat în respectiva unitate spitalicească pe parcursul a șapte zile, în luna aprilie. Deși bolnavul nu va plăti niciun leu din acea sumă, cifra fabuloasă va fi decontată de statul român în contul persoanei, având în vedere că valoarea apare în documentele de externare ale bolnavului.

În mod deloc surprinzător, practica este una cât se poate de legală. Managerul SMC. dr. Călin Tiu, spune că totul este legal, iar bolnavul nu va plăti nimic. S-a ajuns în această situaţie dat fiind că în luna aprilie, la spitalul din Câmpina au fost foarte puţin pacienţi internaţi, iar toate cheltuielile aferente unei unităţi medicale s-au împărţit la numărul de bolnavi trataţi.

”Aceşti bani nu sunt plătiţi de către pacient, ci sunt suportaţi de către sistem. Este vorba despre un deviz de plată. Noi, prin lege, suntem obligaţi să ataşăm documentelor de externare şi aceste devize de plată. Există un Ordin al Ministerului Sănătăţii din 2008 care stabileşte exact cum se calculează acest deviz.

Ideea este următoarea: în deviz apar cheltuielile cu pacientul, cât au costat medicamentele, procedurile, iar la sfârşit se adaugă întraga cheltuială a spitalului pe luna respectivă împărţită pe număr de zile de spitalizare, deci pe pacient”, explică dr. Călin Tiu, managerul SMC Câmpina.

Defalcând cheltuielile generate de pacientul cu Covid-19, lucrurile sunt cât se poate de clare. Aşa cum reiese din deviz, un român bolnav de coronavirus, care a stat internat şapte zile în luna aprilie în spitalul din Câmpina, a primit mâncare de 49 de lei, medicamente de 43 de lei, i s-au făcut analize de 172 de lei, iar restul până la 168.261,969 lei reprezintă ”cheltuieli aferente spitalizării”.

”În condiţii prepandemie, acest spital externa în medie 1.000 de pacienţi pe zi. Din momentul în care SMC a fost desemnat ca spital de suport COVID-19, din spital au plecat pacienţii ne-COVID şi a existat o perioadă în care s-au pregătit circuitele, s-au creat pereţi noi, spaţii noi, timp în care nu am avut pacienţi deloc. Ulterior, pacienţii pe model suport-COVID, adică pacienţii pozitivi din spitalele de boli infecţioase care au dezvoltat suferinţe acute, au fost în număr foarte mic. Am avut şi cinci, zece pacienţi în spital.”, a atras atenția Călin Tiu, încercând să explice ce s-a întâmplat în cazul devizului fabulos.